با مسیر شغلی در هوش تجاری آشنا شویم
متخصصان هوش تجاری با مدیریت دادهها و اطلاعات حیاتی، سعی میکنند نگرش جامعی از عملیات تجاری ارائه دهند. این مشاغل برای ارائه تحلیلهای تجاری مبتنی بر داده، که برای رفع مشکلات و اجرای کارآمدتر فرآیندها به سازمانها کمک میکند، به هوش تجاری نیاز دارند.
اما اگر نمیدانید هوش تجاری چیست، باید به شما بگوییم هوش تجاری دانشی حاصل تجزیه و تحلیل اطلاعات یک سازمان است که به مدیران اطلاعات عملی ارائه میکند.
مطلب هوش تجاری چیست را بخوانید تا به طور کامل با این مفهوم آشنا شوید.
مشاغل یک رشته هوش تجاری شامل عناوینی مانند تحلیلگر، متخصص، مشاور و مدیر پروژه است. در این مطلب قصد داریم اطلاعات لازم در مورد مسیر شغلی در هوش تجاری از جمله: مشاغل هوش تجاری، پیش بینیهای شغلی و فرصتهای پیشرفت شغلی را به شما ارائه دهیم.
برای قرار گرفتن داخل مسیر شغلی در هوش تجاری، پیش از هر چیز باید تکنیکها و اصول BI را فرا بگیرید. پس از یادگیری حرفهای هوش تجاری، زمان قرار گرفتن در مسیر شغلی BI است.
مسیر شغلی در هوش تجاری
قبل از هر چیز در مورد شرح وظایف کارشناس هوش تجاری، لازم است بدانیم وظایف اصلی یک کارشناس هوش تجاری (Business Intelligence) یا کارشناس BI، تحلیل اطلاعات یک سازمان با هدف پیدا کردن و سازماندهی حوزههایی است که سازمانها میتوانند در آن بهبود پیدا کنند. از دیگر وظایف کارشناس BI، جمع آوری اطلاعات، تحلیل آنها و یافتن راه حل برای موانع و مشکلات سازمان است.
از آنجا که طراحی هوش تجاری طیف گستردهای از صنایع و رشتههای مختلف را پوشش میدهد، باید سعی کنید برنامههایی که شما را برای مسیرهای شغلی خاصی در این زمینه آماده میکند، پیدا کرده و به فراگیری آنها بپردازید. به عنوان مثال، ممکن است برخی افراد به فعالیت در زمینه هوش تجاری تمایل داشته باشند، در حالی که برخی دیگر میخواهند در زمینه فناوری اطلاعات کار کنند. پس لازم است علایق خود را پیدا کنید و برای دریافت آموزشهای لازم وقت بگذارید.
در واقع شما با یادگیری اصول و تکنیکهای هوش تجاری، فرصتهای ویژهای هم در سطح داخلی و هم در سطح بینالمللی به دست میآورید. برای آگاهی از شاخههای مختلف هوش تجاری، میتوانید سایتهایی که در این زمینه ایجاد شدهاند را مشاهده کنید و با نیازمندیهای هوش تجاری بیشتر آشنا شوید. در نهایت شاخهای از هوش تجاری را که بیشتر به آن علاقهمند هستید و سازمان شما نیاز بیشتری به آن دارد، انتخاب کرده و در مسیر حرفهای شدن قدم بردارید.
وقتی شما برای آینده شغلی خود هوش تجاری را انتخاب میکنید، وارد مرحله جدیدی میشوید. در این مرحله باید به فراگیری بخشهای مختلف هوش تجاری بپردازید. البته به یاد داشته باشید که اگر تصمیم گرفتهاید مسیر شغلی در هوش تجاری را انتخاب کنید، ممکن است برای انتخاب شاخه و رشته مناسب دچار تردید شوید.
برای یادگیری هوش تجاری راههای مختلفی مانند شرکت در دورههای آموزشی و آکادمیهای معتبر، وجود دارد. با شرکت در این دورهها میتوانید با فرصتهای شغلی و نیازهای مختلف در زمینه وظایف واحد هوش تجاری به خوبی آشنا شوید.
فرصتهای شغلی در زمینه هوش تجاری
در این بخش به این پرسش میپردازیم که یک فرد چگونه میتواند مسیر شغلی بهتر و مطلوبتری بسازد و این مسیر را طی کند؟ امروزه فرصتهای شغلی فراوانی در زمینه هوش تجاری وجود دارد که در ادامه به معرفی و بررسی تعدادی از آنها میپردازیم.
تحلیلگر سیستمهای هوش تجاری
یکی از فرصتهای ایجاد شده در مسیر شغلی در هوش تجاری، تحلیلگر سیستمهای هوش تجاری است. این فرد باید توانمندیهایی مانند: طراحی دادهها، شکل دادن به آنها، ساخت الگوهای موثر در بهینه سازی و شناخت رفتار دادهها را داشته باشد.
مدیریت و کنترل پروژههای هوش تجاری
یکی دیگر از رشتههای مسیر شغلی در هوش تجاری، مدیریت و کنترل پروژههای هوش تجاری است. لازم است چنین فردی توانایی هماهنگی، برنامه ریزی، مسیر دهی به پروژهها، مدیریت تیم پروژه و امکان ارائه نظرات موثر برای پیشرفت پروژه را داشته باشد.
کنترل و مدیریت سیستمهای هوش تجاری
کنترل و مدیریت سیستمهای هوش تجاری، از دیگر رشتههای مسیر شغلی در هوش تجاری است. فردی که این بخش را به عهده دارد، باید به گسترش، ایجاد کردن، کنترل پلتفرمهای بررسی، ایجاد گزارش، ساخت اهداف کوتاه مدت، ساخت اهداف بلند مدت، هماهنگی میان افراد تیم و به طور کلی، به روند کسب و کار مسلط باشد.
کنترل سیستمهای سازمانی با استفاده از هوش تجاری
فردی که مسئولیت این بخش را به عهده دارد باید بر ساخت محیطی مناسب برای اجرای اصول و قوانین سازمان، حفظ اطلاعات به دست آمده در سازمان و آشنایی با تکنولوژی IS برای توسعه نتایج به دست آمده، کاملا مسلط باشد.
مدیریت محصولات با استفاده از هوش تجاری
شخص مسئول به فعالیت در این بخش، باید با افراد تیم بازاریابی همکاری داشته باشد و برای فروش محصولات ایدههای مناسب و سودآور ارائه دهد.
تحلیلگر سیستم اطلاعات سازمان
یکی دیگر از فرصتهای موجود در مسیر شغلی در هوش تجاری، مربوط به تحلیلگر سیستم اطلاعات است. فردی که در این قسمت فعالیت میکند، باید به روش ارائه دادهها و اطلاعات به دست آمده از سازمان، کنترل و مدیریت دانش در سازمان و همچنین حمایت از عملیات طی شده در سازمان کاملا مسلط باشد.
مهارتهای کارشناسان مسیر شغلی در هوش تجاری چیست؟
یک کارشناس هوش تجاری باید به مسائل مختلفی مانند: نحوه کار با سیستمهای BI، داده کاوی، طراحی دیتابیسها و ایجاد رابطه میان آنها، تهیه گزارشات دقیق و پایگاه دادهها کاملا مسلط باشد تا بتواند به درخواستهایی که از او میشود، به بهترین شکل ممکن پاسخ دهد.
در این بخش به معرفی برخی مهارتها و وظایفی که یک کارشناس، در مسیر شغلی در هوش تجاری باید به آنها مسلط باشد، پرداختهایم.
- طراحی داشبوردهای گرافیکی با استفاده از ابزارها و نرم افزارهای مرتبط
- امکان دسترسی به پایگاه دادهها
- توان ایجاد تغییرات موثر در دادهها
- ایجاد کوئریهای مختلف
- تفسیر ساده و واضح دادهها
- تصویر سازی از اطلاعات جمع آوری شده
- پاکسازی کامل دادههای موجود
- مشاغل مختلف در هوش تجاری
چرا باید در هوش تجاری شغلی را دنبال کنیم؟
افرادی که با مدرک هوش تجاری، مشاغل خاصی را دنبال میکنند، معمولا متفکران و تحلیلگرانی هستند که در زمینه جمع آوری دادهها مهارت و توانایی لازم را دارند. آنها در محیط اداری فعالیت میکنند و برای جمع آوری، ذخیره، تحلیل دادهها و در نهایت تعیین اثربخشی یک تجارت، از سیستم کامپیوتری استفاده میکنند. سازمانها نیز از هوش تجاری برای کاهش هزینهها و پیدا کردن مشتریان جدید استفاده میکنند.
فردی که قرار است در زمینه هوش تجاری شغلی انتخاب کند، باید دارای مهارتهای ارتباطی عالی باشد. چرا که باید یافتهها و نتایج فعالیتهای خود را به افرادی که در این زمینه تخصص کمتری دارند، گزارش دهد.
متخصصان هوش تجاری ممکن است به تنهایی و یا به عنوان بخشی از یک تیم کار کنند. برخی از متخصصان حرفهای تر نیز ممکن است به طرف سمتهای مدیریتی حرکت کنند.
مهارتهای کسب شده با مدرک هوش تجاری چیست؟
مدارک هوش تجاری نشان میدهد دانش آموختگان برای پیشرفت در محیطهای حرفهای، مهارت و آمادگی لازم را دارند. جدا از توانمندیهایی که به وسیله دورههای آموزشی ایجاد میشود، فراگیران میتوانند دانش و مهارتهای خود را از طریق دورههای کارآموزی، پیوستن به سازمانهای دانشجویی و پیگیری برنامههای صدور گواهینامه مرتبط، تقویت کرده و بسیاری از مهارتهای مهم را به این شکل توسعه دهند.
چگونه شغل خود را در مسیر هوش تجاری شروع کنیم؟
بیشتر مشاغل هوش تجاری به مدرک تحصیلی از یک موسسه آموزش عالی نیاز دارد. تحلیلگران تحقیقات بازار، تحلیلگران مالی و تحلیلگران مدیریتی برای به دست آوردن ابتداییترین موقعیت، به مدرک لیسانس نیاز دارند. این مدرک دانش و مهارت لازم برای موفقیت و پیشرفت در فعالیتها را در اختیار دانش آموختگان قرار میدهد.
هر چند که مشاغل هوش تجاری صراحتا به مدارک کارشناسی ارشد یا دکتری نیاز ندارد، اما ممکن است برخی از متخصصان حوزه BI این مدارک را کسب کنند. مدارک پیشرفته در رزومه اثر خوبی دارد و میتواند به شما کمک کند تا در بازار رقابتی برجسته و مطرح شوید. همچنین این مدارک برای پیشرفت شغلی مانند انتقال از موقعیت تحلیلگر به یک نقش مدیریتی نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
همان طور که گفتیم، بیشتر مشاغل هوش تجاری نیاز به مدرک لیسانس دارند، اما بسیاری از آنها مدارک مرتبط با تجارت را در هر زمینهای میپذیرند. به عنوان مثال، تحلیلگران بخش مدیریت ممکن است مدرکی در زمینه تجارت، امور مالی، بازاریابی و… داشته باشند.
برخی مواقع، متخصصان به مدرک جدید نیازی ندارند، اما تمایل دارند برخی دورهها را در رشته جدید خود بگذرانند و گواهینامه دریافت کنند. به این ترتیب از مهارتهایی که برای شغل جدید خود به آنها نیاز دارند، درک بهتری خواهند داشت.
گواهینامهها، آموزشها و مهارتهای بیشتری ارائه میدهند و متخصصان را در مورد فناوریهای و استانداردهای کسب و کار به روز نگه میدارند.
تحلیلگران مالی باید گواهینامه تحلیلگر مالی را از موسسه CFA دریافت کنند. در حالی که تحلیلگران مدیریت باید گواهینامه مشاور مدیریت گواهی شده از موسسه مشاوران مدیریت را پیگیری کنند. همچنین، تحلیلگران تحقیقات بازار نیز میتوانند گواهینامه خود را از طریق انجمن حرفهای محققان دریافت کنند.
آینده مسیر شغلی در هوش تجاری چگونه است؟
در دنیای امروز، استفاده از استراتژی، راز موفقیت کسب و کارها است و برای رسیدن به موقعیتهای استراتژیک و کاربردی، فراگیری هوش تجاری کاملا ضروری است. بنابراین با پیشرفت تکنولوژی و هوشمند شدن کسب و کارها، نیاز به افراد متخصص در زمینه هوش تجاری بیشتر احساس میشود.
اما آیا وارد شدن به مسیر شغلی در هوش تجاری، آینده خوبی دارد؟
در حال حاضر راهکارهای هوش تجاری، مسیری متفاوت در مقابل شرکتها و سازمانها قرار میدهد تا با دریافت گزارشات عمیق، تجزیه و تحلیل، جمع آوری و ادغام دادهها، به موفقیت برسند.
هوشمند شدن مشاغل، موضوعی جدید و در حال گسترش است. هوشمند شدن کسب و کارها دادهها و اطلاعات بسیار زیادی ایجاد میکند که جمع آوری و تجزیه و تحلیل آنها نیازمند افراد متخصص در زمینه هوش تجاری است. باید بگوییم اکنون آینده مشاغل مربوط به هوش تجاری بسیار عالی و دارای پتانسیل بالایی است و قرار گرفتن در مسیر شغلی در هوش تجاری، بهترین انتخاب شماست.
و در انتها…
در دنیای امروز با پیشرفت کسب و کارها، حجم دادهها و اطلاعات نسبت به گذشته افزایش قابل توجهی یافته است. با زیاد شدن حجم دادهها، نیاز به جمع آوری، طبقه بندی و تحلیل آنها به خوبی احساس میشود. اینجاست که علم هوش تجاری تمامی نیازهای شکل گرفته را به خوبی پاسخ میدهد. بنابراین میتوانیم بگوییم ورود به مسیر شغلی در هوش تجاری، قطعا موفقیت سازمانها را به دنبال خواهد داشت.
با ورود به مسیر شغلی در BI، باید هر لحظه در حال یادگیری، کسب تجربه و به روز نگه داشتن علم خود باشید. به این ترتیب میتوانید مسیر دستیابی به شغل ایده آل خود را هموارتر کنید.