برنامه ریزی منابع سازمانی چیست؟ معرفی، مزایای استفاده و انواع ERP

برنامه ریزی منابع سازمانی (ERP)، یک سیستم نرم افزاری است که به سازمانها کمک میکند تا فرایندهای اصلی کسب و کار خود مانند امور مالی، منابع انسانی، تولید، فروش، زنجیره تامین و تدارکات را با دیدگاهی یکپارچه از فعالیتها، ساده سازی کرده و آنها را در قالب یک پایگاه داده به صورت دقیق و منظم مدیریت کنند. همراه ما بمانید تا با ERP، انواع و ویژگیهای آن آشنا شویم.
برنامه ریزی منابع سازمانی چیست؟
برنامه ریزی منابع سازمانی (Enterprise Resource Planning)، یا ERP، نرم افزاری است که برای جمعآوری، سازماندهی، مدیریت و یکپارچه سازی فرایندها و منابع مختلف یک سازمان مورد استفاده قرار میگیرد. سامانه ERP، اطلاعات مربوط به بخش منابع انسانی، امور مالی، تولید، فروش، تدارکات و… را جمعآوری و آنها را به صورت یکپارچه در قالب یک بانک اطلاعاتی ذخیره کرده به تصمیم گیرندگان ارائه میدهد.
به طور کلی، ERP عملکرد کسب و کار شما را در هر یک از بخشها تسهیل و نحوه مدیریت منابع سازمان را به خوبی مدیریت میکند.
سیستم برنامه ریزی منابع سازمان چیست؟
برنامه ریزی منابع سازمانی (ERP)، یک سیستم نرم افزاری است که سازمانها به کمک آن میتوانند فرایندهای اصلی کسب و کار خود مانند امور مالی، منابع انسانی، تولید، زنجیره تامین و… را با دیدگاهی یکپارچه از فعالیتها ساده سازی کرده و منبعی دقیق و کامل از اطلاعات را فراهم کنند.
هر چند سامانه نرم افزاری ERP، در هر صنعت و با هر مدل تجاری قابل استفاده است، اما ممکن است انتخاب آن برای کسب و کار شما به طوفان فکری و تحقیقات گسترده نیازمند باشد.
ویژگیهای کلی سیستم برنامه ریزی منابع سازمانی چیست؟
ویژگیهای اساسی ERP به شرح زیر است:
- سیستمهای ERP، وظایف و هزینههای اضافی را از عملیات کسب و کار شما حذف میکنند.
- این سامانه، عملکردهای ضروری و مهم را یکپارچه و خودکارسازی میکند.
- ERP، بینش دادهای یکپارچه و متمرکزی ارائه میدهد.
- برنامه ریزی منابع سازمانی، روشهای تولید، توزیع، سفارشات، تدارکات، مدیریت موجودی و مدیریت زنجیره تامین را ساده سازی میکند.
- استفاده از بهترین روشهای تسهیل، خطرات پیاده سازی را به حداقل میرساند.
- مدل برنامه ریزی ERP بر اساس گزینههای اجرا و پیاده سازی، به 3 بخش داخلی، ابری و ترکیبی تقسیم میشود.
- پیاده سازی یک ERP سودمند و کارآمد، باید عملکردهای مختلف زیر را در کسب و کار شما بهینه سازی کند:
- دسترسی به API
- مدیریت داراییها
- مدیریت هزینهها
- مدیریت منابع انسانی
- مدیریت پروژهها
- اطلاعات کارکنان
اجزای سیستم برنامه ریزی منابع سازمانی چیست؟
5 جزء اصلی سیستم ERP عبارت است از:
1. امور مالی
این بخش، تمام دادههای مالی کسب و کار شما مانند حسابهای دریافتی، حسابهای پرداختی، دفتر کل، هزینهها، بودجهها و پیش بینیها را پیگیری میکند.
2. منابع انسانی (HR)
سیستمهای ERP، در جمعآوری و سازماندهی حجم زیادی از دادههای مربوط به فعالیتهای مختلف منابع انسانی مانند استخدام، عملکرد کارکنان، حقوق، دستمزد و مزایا کاربرد دارند. ERP با متمرکز کردن دادهها، علاوه بر ساده کردن مدیریت آنها، دادهها را به یک دارایی استراتژیک تبدیل میکند.
3. تولید و تدارکات
این بخش، مواردی مانند برنامه ریزی، تولید، دریافت سفارش و تحویل محصولات به مشتریان را مدیریت میکند. همچنین، نمایی از سطوح به دست آمده و سطوح مورد نیاز را به شما ارائه میدهد که برای بررسی میزان احتمال رسیدن به اهداف اهمیت زیادی دارد.
4. مدیریت زنجیره تامین (SCM)
مدیریت زنجیره تامین، شبکهای از امکانات است که تهیه مواد، تبدیل مواد به محصولات میانی، تبدیل به محصولات نهایی و توزیع محصولات تولید شده به مشتریان را بر عهده دارد. از طریق زنجیره تامین، بخشهای برنامه ریزی، تولید، بازاریابی، توزیع و سازمانهای خریدار به صورت مستقل عمل کرده و هر کدام اهداف خاص خود را دنبال میکنند.
5. مدیریت ارتباط با مشتری (CRM)
این بخش، دادهها و اطلاعات مشتریان را از کانالهای متعدد جمعآوری میکند، مخاطبان را هدف قرار میدهد، با تحلیل حجم زیادی از اطلاعات، با آنها تعامل ایجاد میکند و آنچه برای آنها کارآمد و سودمند است، پیشنهاد میدهد. بنابراین، CRM در مورد تاریخچه کلی خرید، اطلاعات شخصی و حتی الگوهای رفتار خرید اطلاعات دقیقی ذخیره میکند. همچنین با پیگیری سابقه خرید مشتری و پیشنهاد خریدهای اضافی، به نوعی مزیت رقابتی میرسد.
انواع برنامه ریزی منابع سازمانی چیست؟
انواع ERP بر اساس نوع عملکرد به شرح زیر است:
- ERP محلی (On-premise ERP): شامل تمام نرم افزارهای ERP است که مستقیما داخل سیستم قرار میگیرد. این سیستمها برای کسب و کارهایی در سایزهای مختلف طراحی شده است. هر چند ممکن است برای شرکتهای کوچک و متوسط مناسبتر باشد.
- ERP منبع باز (Open Source ERP): مانند هر نرمافزار منبع باز دیگر، اجازه میدهد کد منبع باز ERP خود را بررسی، اصلاح و تقویت کنید. استفاده از ERP منبع باز به شما امکان میدهد اپلیکیشن خود را متناسب با محل کار خود سفارشیسازی کنید.
- ERP ابری (Cloud-based ERP): هر ERP که SaaS (نرم افزار به عنوان سرویس) باشد، از طریق سرویس ابری قابل دسترسی است. این گزینه کمک میکند هر زمان که به اینترنت دسترسی داشته باشید، به دادههای لحظهای دسترسی پیدا کنید. ERP ابری برای شرکتهای بزرگ بسیار مناسب است.
- ERP ترکیبی (Hybrid ERP): سیستمهای برنامهریزی منابع سازمانی که ترکیبی از نوع ابری و پیش فرض است.
مزایای برنامه ریزی منابع سازمانی چیست؟
مزایای سیستم جامع برنامه ریزی سازمانی، سبب عملکرد بهتر کسب و کار شما میشود. به طور کلی، مزایای ERP عبارت است از:
قابلیت مشاهده و سادهسازی جریان کار
تا پیش از پیاده سازی ERP، همکاری بین قسمتهای مختلف سازمان، به زمان و تلاش زیادی نیاز داشت. مثلا در گذشته برای به روز رسانی قسمت خاصی از کسب و کار خود، مجبور بودید آن بخش را به صورت حضوری ببینید یا تماس بگیرید. همه شرکتهای بزرگ ملی و بینالمللی مجبور بودند در محدوده زمانی مشخص کار کنند و اگر یکی از شرکای خارج از کشور دچار مشکل میشد، تمام کارها تا برقراری تماسهای تلفنی و بازدید از سایت، به تعویق میافتاد.
خوشبختانه ای آر پی، در قابلیت مشاهده جریان کار، تحولی عظیم ایجاد کرده است. اکنون حتی زمانی که در دفتر کار نشستهاید، میتوانید یک دیتابیس اشتراکی در ERP باز کنید تا دادههای دقیق درباره آنچه به طور همزمان در کارخانههای تولیدی شما در خارج از کشور و مراکز توزیع اتفاق میافتد، دریافت کنید.
صرفه جویی در هزینههای سازمان
با سیستم یکپارچه مدیریت منابع انسانی، کسب و کار شما از اشتباهاتی که ممکن است به علت ورود دستی دادهها ایجاد شوند، نجات پیدا میکند. بنابراین، با ERP، سازمان شما میتواند از منابع موجود برای افزایش بهرهوری و کاهش هزینهها استفاده کند.
هوش تجاری و تحلیل داده
در راهاندازی کسب و کارتان، لازم است روند تصمیمگیری، توسط دادههای دقیق هدایت شود. ERP، از ابزارهای هوش تجاری (BI) جهت جمعآوری دادهها، تجزیه و تحلیل و متدهای گزارشدهی استفاده میکند. حتی روشهایی برای تحلیل داده در زمان واقعی وجود دارد تا تغییرات فوری در فرایندهای تولید شما ایجاد کند. علاوه بر این، میتوانید از دادههای سابق برای پیشبینی وضعیت کسب و کارتان استفاده کنید.
دادههای خود را در گزارشهای سفارشی قرار دهید. این گزارشها را در اختیار ذینفعان مهم، شرکای تجاری یا اعضای تیم قرار دهید تا همه افراد از شاخصهای کلیدی عملکرد (KPI) اطلاع پیدا کنند.
برنامهریزی دقیقتر
یکی از بخشهای قابل تنظیم در ERP، ابزارهای برنامهریزی است. میتوانید زمانهایی که شیفت کارگران شروع میشود، وقتی کالاها تحویل داده میشود و زمانی را که کارخانه در حال تعمیر است، در قسمت تنظیمات وارد کنید. سپس میتوانید هر برنامه را در تقویم واحدی تنظیم کنید تا همه بخشها و شرکای زنجیره تامین از همه چیز مطلع باشند.
همکاری بین دپارتمانی
هر چه سازمان شما دپارتمانها یا واحدهای بیشتری داشته باشد، اهمیت مدیریت و برنامه ریزی داخلی جهت جلوگیری از خطاها بیشتر میشود. اگر شرکت شما در سراسر دنیا شعبه دارد، نیاز به روشی دارید تا همه افراد از مناطق زمانی مختلف و زبانهای مختلف با هم در ارتباط بمانند. ارتباط نادرست بین تامینکنندگان مواد خام و مراکز توزیع، میتواند به خطاهای سنگین منجر شود. ابزارهای ارتباطی ERP اسناد، فایلها، ایمیلها، متون و تماسهای تلفنی ضبط شده را سازماندهی میکنند. حتی کانالهای داخلی و خصوصی برای ارتباط فوری نیز وجود دارد.
امنیت دادهها و ریسک کمتر
این روزها، محافظت از شرکت در مقابل کلاهبرداری در عصر دیجیتال اهمیت بیشتری پیدا کرده است. اگر کسب و کار آنلاین دارید، احتمالا در معرض خطر هستید. مدیریت ریسک در زمان، با اجرای ممیزیهای خودکار و نظارت بر تقلب، امنیت سازمان شما را افزایش میدهد.
از آنجا که کسب و کار شما، دادههای حساس زیادی را مدیریت میکند، استفاده از یک سیستم ERP با نگه داشتن همه اسناد و مدارک مهم در یک مکان، امنیت را تامین میکند. با نگهداری همه اطلاعات در یک سیستم منسجم، میتوانید دادههای تکراری را حذف کنید.
راهحل قابل سفارشی سازی
هر شرکتی باید متغیرهای خاص خود را در عملکردش لحاظ کند. آیا شرکت شما با کمپانیهای بینالمللی کار میکند؟ آیا مرتبا اسناد رسمی خود را به نهادهای دولتی ارائه میدهید؟ آیا دپارتمان بازاریابی شما مخاطبانی ار شبکههای اجتماعی مختلف را هدف قرار میدهد؟ نرمافزارهای ERP با ماژولهای سفارشی وجود دارند که متناسب با نیازهای خاص شما طراحی شدهاند.
تکنولوژی جدید، در حال تغییر قابلیتهای برنامه ERP است. آحرین ترندها شامل محاسبات هوش مصنوعی و اینترنت اشیا (IoT) است.
گزارش گیری خودکار و سریع
در سامانه یکپارچه ERP، امکان تولید گزارشات خودکار مانند صورتهای سود و زیان، جریان نقدی، ترازنامه و…، با سرعت بالا فراهم است. این گزارشات جامع، الگوهای سازمانی را با نمودارها و علائم دیداری به مدیران سازمان ارائه میدهند. بنابراین، با راهکار ERP برای کسب وکارها، میتوانید بدون اتلاف وقت برای بهبود عملکرد کسب و کارتان تصمیم بگیرید.
سازگاری با ضوابط و مقررات
با سیستم ERP میتوانید بر اساس ضوابط و مقررات سازمان، معیارهایی تعریف کنید و برای نظارت بر عملکرد بخشهای مختلف، اقدامات لازم را انجام دهید.
بهبود سیستم زنجیره تامین
از دیگر مزایای ERP، کمک به ساده سازی کل زنجیره تامین است که فشار کاری امور مربوط به موجودی، انبارداری، سفارشات و… را از بین میبرد. به این ترتیب، مشتریان شما رضایت بیشتری خواهند داشت.
مقیاس پذیری
سیستم برنامه ریزی منابع سازمانی، مقیاس پذیر است، یعنی تقریبا با هر شرایط جدیدی که در کسب و کار شما به وجود میآید، سازگار میشود.
به روز بودن اطلاعات برای تمامی پرسنل سازمان
سیستم ای آر پی، به طور دائم دادههای بخشهای مختلف را دریافت میکند. این دادهها با آخرین وضعیت، به روز رسانی میشوند، مانند ارسال محصول، پرداخت بدهی و…
این اطلاعات به روز، به عنوان یک پایگاه داده از اطلاعاتی تشکیل شده که برای کسب و کارتان به آنها نیاز دارید. بنابراین با در نظر گرفتن آنها میتوانید با اطمینان بیشتری برنامه ریزی کنید.
ویژگیها و امکانات سیستم برنامه ریزی منابع سازمانی چیست؟
موارد زیر از امکانات سیستم برنامه ریزی منابع سازمانی محسوب میشوند:
یکپارچه سازی
ERP، از عملیات متمرکز تجاری، دیدگاهی یکپارچه شامل نمایش تمام دادههای مورد نیاز در مورد عملیات مالی، عملیاتی و تجاری در زمان واقعی ارائه میدهد. میتوانید از این دادهها برای تصمیم گیریهای مهم مانند ورود به بازارهای جدید استفاده کنید.
اتوماسیون
با استفاده از سیستمهای ERP، میتوانید اکثر تراکنشها را خودکارسازی کرده و وظایف اضافی را در کسب و کارتان حذف کنید.
تجزیه و تحلیل دادهها
تجزیه و تحلیل دادهها، در مورد جریانهای کاری عملیاتی مختلف بینشهای مفیدی ارائه میدهد و به تصمیم گیریهای آگاهانه و مبتنی بر داده کمک میکند. به این ترتیب، میتوانید هزینهها را کاهش دهید، از تقلب جلوگیری کنید و عملیات را بهینه سازی کنید.
امکان پیگیری و افزایش دید عملیاتی
سیستم ERP، دید عملیاتی را در تمام بخشهای یک سازمان افزایش میدهد. این موضوع، امکان ردیابی سازمان را در زمان واقعی سادهتر میکند. بنابراین کارمندان میتوانند ارقام تولید، فروش و بهرهوری کارکنان را پیگیری کنند.
گزارش دهی
اطلاعات ارائه شده توسط سیستمهای ERP، مدیران کسب و کار را قادر میسازد تا تصمیمات درست و آگاهانه بگیرند، فرایندهای کسب و کار را بهینه سازی کنند و گزارشها را به صورت نمودار ارائه دهند.
حسابداری
سیستم برنامه ریزی منابع سازمانی، میتواند وظایف پیچیدهای مانند مدیریت مالیات و تطبیق چند ارزی انجام دهد. هممچنین قادرند برای تجزیه و تحلیل، مدیریت فروش و درآمد شما ابزارهای قدرتمندی ارائه دهند. علاوه بر این، میتوانند دقت انجام سفارشها، زمان پردازش و وظایف حسابداری را نیز بهبود ببخشند.
مدیریت زنجیره تامین
یک زنجیره تامین که توسط ERP یکپارچه سازی و خودکارسازی شده، کارآمدتر و سودآورتر است.
سیستمهای ERP، با ردیابی تقاضای مشتری، در نظر گرفتن سطوح موجودی، فرایندهای تولید و نظارت بر فرایندهای لجستیک و توزیع، میتوانند از جریانهای کاری زنجیره تامین، دیدگاهی عمیق و جامع ارائه دهند.
مدیریت منابع انسانی
سیستم ERP به عنوان یک پلتفرم سراسری مدیریت کارکنان، به انجام وظایف HRM مانند استخدام، حقوق و دستمزد، مدیریت جبران خسارت و… کمک میکند.
مدیریت ارتباط با مشتری
در سیستم ERP، تمام اطلاعات مشتریان مانند اطلاعات تماس، تاریخ سفارش و… به راحتی قابل دسترسی است، بنابراین با وجود اطلاعات یکپارچه، ERP میتواند روابط با مشتریان را مدیریت و بهبود ببخشد.
مدیریت مالی
سیستمهای ERP، با ردیابی و تحلیل دادههای کسب و کار و به اشتراک گذاری گزارشهای مفید و کارآمد برای تصمیم گیریهای آگاهانه، فعالیت تیمهای مالی را سادهتر میکند.
بازاریابی و فروش
با اجرای ERP، تیمهای بازاریابی از طریق هدایت بیشتر سرنخها، اجرای سریع کمپینها و ردیابی فعالیت مشتریان، سود بیشتری دریافت میکنند. همچنین تیمهای فروش و تیمهای بازاریابی از ERP برای هماهنگی با همکاران مالی و همکاران عملیاتی جهت ارائه یک تجربه بهتر به مشتریان استفاده میکنند.
تاریخچه برنامه ریزی منابع سازمانی چیست؟
اولین ردپای ERP با استفاده از مدل کمی اقتصادی (EOQ)، در ساخت و ساز پیدا شد که یک سیستم برنامهریزی مبتنی بر کاغذ است. در واقع این مدل، جایگزین برنامهریزی منابع مادی (MRP) شد که در اواخر دهه 1960 توسعه یافته بود و به ابزار برنامهریزی منابع تولید (MRP II) تبدیل شد. ERP مدرن در دهه 1990 با یکپارچه شدن نرمافزارهای کامپیوتری با عملکرد روزانه کسب و کار ظهور کرد. این اصطلاح که اولین بار توسط گروه گارتنر استفاده شد، بر ابزارهای دیجیتال جدید متمرکز بود که به تولیدکنندگان اجازه میداد روابط زنجیره تامین را مدیریت کنند، موجودی را کنترل کنند و فرایند حسابرسی را خودکارسازی کنند.
امروزه سامانه ERP نه فقط در ساخت و ساز بلکه در تمامی صنایع مورد استفاده قرار میگیرد. نرم افزار ERP اکنون از طریق پلتفرمهای ابری قابل دسترسی است.
لیست نرم افزارهای سیستم برنامه ریزی منابع سازمانی
نام توسعه دهنده | نوع محصول | سیستم عامل مشتری |
NetSuite | ERP، برنامه ریزی و تجارت الکترونیک چندکاناله | وب |
Oracle | نرم افزار ERP | وب |
SAP | ERP و برنامه ریزی بیزنس | ویندوز |
تفاوت ERP و BPM چیست؟
BPM(مدیریت فرایند کسب و کار) و ERP (برنامه ریزی منابع سازمانی)، هر دو برای توانمندسازی کسب و کارها در ارائه سریعتر سفارشات و صورتحسابهای مشتریان مورد استفاده قرار میگیرند. این دو سیستم با وجود شباهتهای زیاد، تفاوتهایی هم دارند که در ادامه به آنها میپردازیم.
- ERP بیشتر درباره ماژول و عملکرد است
مدیریت فرایندهای تجاری ERP بیشتر بر روی عملکردها و ماژولهای تجاری مختلف مانند حسابداری، منابع انسانی، مدیریت موجودی و … متمرکز است و آنها را پشتیبانی میکند. ERP همچنین در پیگیری دادهها از طریق این ماژولها مورداستفاده قرار میگیرد. ERP به کاربران اجازه میدهد همه چیز از فروش تا دستمزد کارمندان را ردیابی کنند، در عین حال، امکان جریان آزاد اطلاعات بین ماژولها را نیز فراهم میکند.
- BPM امکان سفارشی سازی گردش کار (workflow) را فراهم میکند
فرض کنید شما به نرمافزاری برای مدیریت یک گردش کار HR مشخص نیاز دارید. فروشنده ERP تنها میتواند یک ماژول کامل HR به شما بدهد که اگر از تمام ویژگیهای موجود آن استفاده نکنید، برای شما هزینه زیادی به همراه دارد. یک سیستم BPM به شما امکان میدهد که این گردش کار را با یک سفارشیسازی ساده که در سیستمهای ERP موجود نیست، مدیریت کنید. به خاطر داشته باشید که ERPها همیشه دادههایی که سیستم BPM فراهم میکند را فراهم نمیکنند. هر چند، هر دو نرمافزار از ابزارهای هوش تجاری استفاده میکنند، اما در دامنه تحلیلهایشان با هم متفاوتند.
- هر دو سیستم، امکان هوش تجاری دارند
هر دو سیستم با استفاده از KPI های شما و گزارشات سفارشی، تحلیلهایی را فراهم میکنند. BPM میتواند اثر فرایندهای خاص را ردیابی کند. ابزار هوش تجاری BPM، بینشی نسبت به زمانهای اجرای فرایند، وضعیت فرایندها، تعداد فرایندهای بسته و تعداد فرایندهای باز فراهم میکند.
- ERP قابلیت مشاهده و ذخیرهسازی دادهها فراهم میکند
ERP یک مجموعه نرمافزاری است که دادهها را در یک سرور مرکزی ذخیره میکند. بنابراین، بخشهای مختلف میتوانند داده وارد کنند و همه آنها در یک مکان ذخیره میشود. این از کسب و کار شما و اینکه چگونه عملکردها با هم مرتبطند، یک نمای جامع در اختیار کاربران قرار میدهد. در واقع، ERP به کاربران یک دید کامل از شرکت میدهد که BPM نمیتواند چنین چیزی ارائه دهد. همچنین دادههای بیشتری ذخیره میکند، امکان تحلیل گستردهای از تمام عملکردهای کسب و کار فراهم میکند و نشان میدهد چگونه هر یک از آنها با هم مرتبط هستند.
سوالات متداول
منظور از برنامه ریزی منابع سازمانی چیست؟
برنامه ریزی منابع سازمانی (ERP)، یک سیستم نرم افزاری است که سازمانها به کمک آن میتوانند فرایندهای اصلی کسب و کار خود مانند امور مالی، منابع انسانی، تولید، زنجیره تامین و… را با دیدگاهی یکپارچه از فعالیتها ساده سازی کرده و منبعی دقیق و کامل از اطلاعات را فراهم کنند.
5 جزء ERP چیست؟
- امور مالی
- منابع انسانی (HR)
- تولید و تدارکات
- مدیریت زنجیره تامین (SCM)
- مدیریت ارتباط با مشتری (CRM)
ERP یا BPM ؟ کدامیک برای سازمان شما مناسب تر است؟
اگر دنبال راهحلی هستید که بتواند عملکردهای تجاری شما در سراسر سازمان را با یک تمرکز قوی بر ذخیره اطلاعات در یک دیتابیس مشترک، برنامه ریزی و مدیریت کند، ERP گزینه مناسبی است. اما در صورتی که تمرکز شما بیشتر بر فرایندهای خاص و بهینهسازی آنها به بهترین نحو است، نرمافزار BPM برای شما کارآمدتر و مناسبتر است.
اما به خاطر داشته باشید، اینها میتوانند در کنار هم استفاده شوند و یکدیگر را تقویت کنند. بنابراین، اگر از هر دو استفاده کنید، برای سازمان شما بهتر و موثرتر است.
آیا میتوان ERP و BPM را با هم استفاده کرد؟
وقتی BPM و ERP را به طور جداگانه استفاده میکنید، بسیار شبیه هم هستند اما دقیقا یک کار را انجام نمیدهند. جالب اینجاست که وقتی با هم استفاده میشوند، تفاوتها بیشتر دیده میشود. به طور معمول، BPM در یک سیستم ERP بزرگتر ادغام میشود، در حالی که ERP فرایندها را به خوبی BPM مدیریت نمیکند. این میتواند منجر به ناکارآمدیهای زیادی در کسب و کار شما شود و مجبور شوید برای رفع آنها راهحلهای زیادی ایجاد کنید.
یک سیستم BPM فرایندهای مهم در کسب و کار شما را که ERP از آنها صرف نظر میکند، مشخص میکند. این سطح از جزئیات، فرایندهایی که توسط BPM مدیریت شده را تقویت کرده و به ERP های بزرگتر امکان میدهد که عملکردهای عمومیتر کسب و کار را تسهیل کنند.
تفاوت ERP و CRM چیست؟
نرم افزار ERP معمولا برای مدیریت دادههای مالی و فرایندهای عملیاتی مانند حسابداری، تدارکات و منابع انسانی استفاده میشود. اما نرم افزار CRM بر مدیریت فروش و خدمات مشتری، از جمله بازاریابی، تعاملات فروش و پشتیبانی مشتریان تمرکز دارد.
سخن پایانی
برنامه ریزی منابع سازمانی (ERP)، یک سیستم نرم افزاری است که سازمانها با کمک آن میتوانند فرایندهای اصلی کسب و کار خود مانند امور مالی، منابع انسانی، تولید، فروش و… را خودکارسازی کنند، یک پایگاه داده یکپارچه ایجاد کنند و از مزایای زیر بهره مند شوند:
- امکان برنامهریزی دقیقتر
- صرفه جویی در هزینههای سازمان
- سادهسازی جریان کار
- بهبود سیستم زنجیره تامین
همان طور که گفتیم، هر چند استفاده همزمان از ERP و BPM گزینه مناسبتری است، اما با رشد کسب و کارها، آنها میتوانند در ابتدا بر تحلیل فرایندهای ERP متکی باشند و سپس در حین مهندسی مجدد فرایندها، به سراغ سیستمهای BPM بروند و در نهایت، سیستمهای ERP و BPM را ادغام کنند. حتی جریان بهبود فرایندهای کسب و کار نیاز به رشد و تکامل همگام با نرخ سرعت تغییرات کسب و کار دارد. پس مجبور نیستید یکی از این دو را انتخاب کنید، اگر از هر دو استفاده کنید، برای سازمان شما بهتر و موثرتر است.
[…] مدیریت اطلاعات mis در برنامه ریزی منابع سازمانی یا ERP قابل استفاده است. هدف از اجرای سیستم ERP، ارائه نرم […]