هایپر اتوماسیون چیست و چه نقشی در تحول دیجیتال دارد؟
اغلب سازمانها با اتوماسیون و ویژگیهای آن آشنا هستند. اما تعداد کمی از آنها راجع به هایپر اتوماسیون یا ابر اتوماسیون چیزی شنیدهاند. هایپر اتوماسیون، مجموعهای قدرتمند از فناوریهای دیجیتال است که به تحول در سازمانها منجر میشود و آنچه مسلم است، اثربخشی آن در رشد و توسعه کسب و کارهاست.
اگر شما هم میخواهید راجع به این مفهوم جدید بیشتر بدانید، همراه ما باشید تا به شما بگوئیم هایپر اتوماسیون چیست، از چه فناوریهایی تشکیل شده و چه کاربردی دارد.
هایپر اتوماسیون چیست؟
هایپر اتوماسیون، چارچوب و مجموعهای از فناوریهای پیشرفته برای مقیاس بندی اتوماسیون در سازمانهاست که هدف نهایی آن، توسعه فرآیندی برای خودکارسازی اتوماسیون سازمانی است.
فناوریهای مورد استفاده در هاپیراتوماسیون شامل موارد زیر است:
- فرآیندکاوی و ابزارهای استخراج وظیفه برای شناسایی و اولویت بندی فرصتهای اتوماسیون
- ابزارهای توسعه اتوماسیون برای کاهش تلاش و هزینه اتوماسیون. آنها شامل RPA، ابزارهای توسعه بدون کد، ابزارهای توسعه کم کد و ابزارهای اتوماسیون حجم کاری هستند.
- ابزارهای منطق کسب و کار برای آسانتر کردن روند سازگاری و استفاده مجدد از اتوماسیونها، از جمله: مدیریت هوشمند فرآیند کسب و کار، مدیریت تصمیم گیری و مدیریت قوانین کسب و کار.
- هوش مصنوعی و ابزارهای یادگیری ماشین برای گسترش قابلیتهای اتوماسیون. طیف گسترده ابزارها در این زمینه شامل پردازش زبان طبیعی (NLP)، عوامل مجازی و چت باتها میشود.
اصطلاح hyper automation برای اولین بار در سال 2019، توسط شرکت تحقیقات و مشاوره فناوری اطلاعات Gartner مطرح شد. این مفهوم نشان میدهد که فناوری اتوماسیون فرآیند رباتیک (RPA)، یک رویکرد نسبتا جدید و بسیار محبوب جهت خودکارسازی فرآیندهای مبتنی بر کامپیوتر، در مقیاس سازمانی است.
هایپر اتوماسیون، برای استقرار استراتژیک انواع فناوریهای اتوماسیون مانند RPA، هوش مصنوعی و یادگیری ماسین، چارچوب مناسبی فراهم میکند.
هایپر اتوماسیون به معنای یک رویکرد مطالعه شده نسبت به اتوماسیون و شامل شناسایی فعالیتهایی است که باید خودکارسازی شوند. مانند: انتخاب ابزارهای اتوماسیون مناسب، به دست آوردن چابکی از طریق استفاده مجدد از فرآیندهای خودکار، گسترش قابلیتهای آنها با استفاده از روشهای مختلف هوش مصنوعی و یادگیری ماشین.
ابتکارات hyper automation، معمولا از طریق یک مرکز تعالی (CoE) هماهنگ میشود که به هدایت تلاشهای اتوماسیون کمک میکند.
قرار نیست هایپر اتوماسیون، به طور کامل جایگزین نیروی انسانی شود. در واقع، کارمندان از طریق اتوماسیون از انجام وظایف کم ارزش و تکراری رها میشوند و میتوانند بر فعالیتهایی تمرکز کنند که برای سازمان ارزشمندتر است. بنابراین اتوماسیون اداری و مشارکت انسانی در کنار هم به کسب و کار شما کمک میکند تا ضمن کاهش هزینههای عملیاتی، میزان سود را افزایش دهد.
تفاوت اتوماسیون و هایپر اتوماسیون چیست؟
اکنون که با مفهوم هایپر اتوماسیون آشنا شدید، ممکن است بپرسید تفاوت دو مفهوم اتوماسیون و هایپراتوماسیون چیست؟
در اتوماسیون، یک ربات برای انجام وظایف خاص و یا بهینه سازی فرآیندها آموزش میبیند. اما در ابراتوماسیون، همان وظایف با یک پوسته هوشمند انجام میشود.
اجزای هایپر اتوماسیون چیست؟
ابر اتوماسیون از چندین فناوری استفاده میکند که در این بخش به معرفی و بررسی آنها به عنوان اجزای کلیدی hyper automation میپردازیم.
اتوماسیون فرآیند رباتیک (RPA)
به معنی استفاده از سیستمهای رباتیک برای اتوماسیون کردن یک کسب و کار است. RPA از فناوریهای رباتیک مانند رباتهای نرم افزاری برای خودکارسازی کارهای تکراری استفاده میکند و معمولا برای انجام فعالیتهایی کاربرد دارد که مبتنی بر قاعده و نظم خاصی بوده، ورودی و خروجی مشخص دارند و قابل تکرار هستند.
برای آشنایی با اتوماسیون فرآیند رباتیک اینجا کلیک کنید.
یادگیری ماشین (ML)
از زیرمجموعههای هوش مصنوعی است و به سیستمها امکان میدهد تا به صورت خودکار یادگیری و پیشرفت کنند. تمرکز اصلی ML بر توسعه برنامههای رایانهای است، تا آنجا که بتواند به دادهها دسترسی پیدا کرده و از آنها برای یادگیری خود استفاده کند.
کلیک کنید تا به شما بگوئیم یادگیری ماشین چیست و چگونه عمل میکند.
مدیریت فرآیند کسب و کار (BPM)
مدیریت فرآیند کسب و کار، از مهمترین اجزای هایپر اتوماسیون و روشی برای مشاهده و کنترل فرآیندهای سازمان است که مشخص میکند فرآیندها تا چه اندازه مفید و موثر هستند.
نرم افزار مدیریت فرآیند کسب و کار (BPMS)، نیز ابزاری قدرتمند است که میتواند برای مدیریت استراتژیها و ابتکارات هایپر اتوماسیون یک سازمان مورد استفاده قرار گیرد.
پیاده سازی سریع و دقیق فرآیندها در یک ساختار منسجم و یکپارچه با نرم افزار BPMS راهبران
تحلیل پیشرفته
یکی از روشهای تحلیل داده است که با تکیه بر مدلسازی، الگوریتمهای یادگیری ماشین، یادگیری عمیق، خودکارسازی فرآیندها و استفاده از روشهای آماری، اطلاعات به دست آمده از منابع مختلف را تجزیه و تحلیل میکند.
دلیل اهمیت هایپر اتوماسیون چیست؟
هایپر اتوماسیون، برای گسترش، ادغام و بهینه سازی اتوماسیون سازمانی، چارچوبی را بر اساس اتوماسیون فرآیند رباتیک یا RPA، در اختیار سازمانها قرار میدهد و محدودیتهای آنها را برطرف میکند.
اتوماسیون فرآیند رباتیک، به دلیل راحتی استفاده و ماهیت شهودی (حسی) آن، رشد سریعی داشته است. به عنوان مثال، از آنجا که RPA، نحوه تعامل افراد با برنامهها را نشان میدهد، کارمندان میتوانند تمام یا بخشی از کار خود را با ثبت نحوه انجام یک کار، خودکارسازی کنند. همچنین، به دلیل اینکه رباتها منعکس کننده رفتار انسانها هستند، میتوانید وظایف خودکار را بر اساس سرعت، دقت و سایر معیارهای مورد استفاده سازمان برای ارزیابی عملکرد کارکنان در آن وظایف، اندازه گیری کنید.
با این حال، اتوماسیون فرآیند رباتیک، به راحتی مقیاس پذیر نیست. بر اساس ارزیابی انجام شده توسط موسسه تحقیقاتی Gartner در سال 2019، تنها حدود 13 درصد از کسب و کارها توانسته بودند ابتکارات اولیه RPA را گسترش دهند.
از دیدگاه موسسه Gartner ، در ابر اتوماسیون، تمرکز بر این است که کسب و کارها چگونه میتوانند فرآیندی برای خودکارسازی اتوماسیون ایجاد کنند؟
این موضوع، hyper automation را از سایر چارچوبهای اتوماسیون که تنها بر بهبود ابزارهای اتوماسیون متمرکزند یا از سایر مفاهیم اتوماسیون مانند اتوماسیون فرآیند دیجیتال (DPA)، اتوماسیون فرآیند هوشمند (IPA) و اتوماسیون شناختی استفاده میکنند، جدا میکند.
هایپر اتوماسیون، کمی به عقب برمیگردد تا چگونگی تسریع فرآیند شناسایی فرصتهای اتوماسیون و سپس تولید خودکار مصنوعات مناسب، مانند رباتها یا گردشهای کاری را که ممکن است از DPA، IPA یا اجزای اتوماسیون شناختی استفاده کنند را در نظر بگیرد.
موسسه تحقیقاتی Forrester، برای هایپر اتوماسیون، یک ایده تکمیلی ارائه میدهد که بر دو عامل عملکرد و فرآیند تاکید و تمرکز دارد. به عنوان مثال، نحوه ردیابی هزینه توسعه، استقرار و مدیریت اتوماسیونها برای مقایسه هزینه با ارزش تحویل داده شده. این تجزیه و تحلیل، برای اولویت بندی تلاشهای اتوماسیون در آینده، اهمیت زیادی دارد.
هایپر اتوماسیون چگونه کار میکند؟
تا اینجا دانستیم هایپر اتوماسیون چیست، چه اجزایی دارد و چرا مهم است. اما حتما متوجه شدهاید که هایپراتوماسیون بر افزودن هوش بیشتر و استفاده از یک رویکرد مبتنی بر سیستمهای گستردهتر برای مقیاس گذاری تلاشهای اتوماسیون متمرکز است. این رویکرد، بر اهمیت ایجاد تعادل مناسب میان جایگزینی تلاشهای دستی با اتوماسیون و بهینه سازی فرآیندهای پیچیده و حذف مراحل سخت تاکید میکند.
اما چه کسی باید مسئول اتوماسیون باشد و این فرآیند چگونه باید انجام شود؟
- کارکنان خط مقدم، برای شناسایی کارهای خسته کنندهای که میتوانند خودکارسازی شوند، نسبت به بقیه افراد در موقعیت بهتری قرار دارند.
- کارشناسان فرآیند کسب و کار نیز برای شناسایی فرصتهای اتوماسیونی در موقعیت نسبتا مناسبی قرار دارند.
گارتنر، ایده دوقلوی دیجیتالی سازمان را معرفی میکند که از نحوه عملکرد فرآیندهای تجاری یک نمایش مجازی نشان میدهد. نمایش فرآیند، به صورت خودکار و با استفاده از ترکیب فرآیندکاوی و استخراج وظایف، ایجاد و به روز رسانی میشود. فرآیندکاوی، گزارشهای نرم افزار سازمانی را از نرم افزارهای مدیریت فرآیند کسب و کار مانند سیستمهای CRM و ERP، تجزیه و تحلیل میکند تا نمایشی از جریانهای فرآیند را بسازد.
فرآیندکاوی و ابزاهای استخراج وظایف، میتوانند به صورت خودکار یک DTO (دوقلوی دیجیتال سازمانی) ایجاد کنند. این سیستم، سازمانها را قادر میسازد تا برای ایجاد ارزش، نحوه تعامل عملکردها، فرآیندها و شاخصهای کلیدی عملکرد را تجسم کنند. همچنین سازمانها به کمک DTO میتوانند ارزیابی کنند که چگونه اتوماسیونهای جدید، ارزش خلق میکند، فرصتهای جدید ایجاد میکند یا گلوگاههایی را نشان میدهد که باید برطرف شوند.
اتوماسیونها با کمک مواردی مانند هوش مصنوعی و اجزای یادگیری ماشین، میتوانند روشهای ارتباطی خود را گسترش دهند. به عنوان مثال، OCR (فناوری که صفحات اسکن شده را از فرمت عکس به متن تبدیل میکند)، به اتوماسیون امکان میدهد تا متون یا اعداد را از کاغذ یا اسناد، پردازش کند. فرآیند پردازش، اطلاعات را از اسناد استخراج و سازماندهی کرده و این دادهها را به صورت خودکار در سیستم حسابداری جمعآوری میکند.
یک پلتفرم ابراتوماسیون میتواند در صدر فناوریهایی که سازمانها قبلا داشتهاند، قرار گیرد. یکی از آنها RPA است. علاوه بر این، انواع دیگر پلتفرمهای اتوماسیون کم کد، از جمله مجموعههای مدیریت فرآیند کسب و کار هوشمند (BPMS)، پلتفرم یکپارچه سازی به عنوان سرویس (iPaaS) و ابزارهای توسعه کم کد، نیز در حال افزودن پشتیبانی از مولفههای فناوری hyper automation بیشتر هستند.
هدف هایپر اتوماسیون چیست؟
هدف ابر اتوماسیون یا هایپر اتوماسیون، علاوه بر صرفه جویی در هزینهها، افزایش کارایی و بهرهوری از طریق اتوماسیون خودکار و همچنین، سرمایهگذاری بر روی دادههای جمعآوری و تولید شده توسط فرآیندهای دیجیتال است.
کسب و کارها میتوانند از این دادهها برای تصمیم گیری به موقعتر و موفقتر استفاده کنند.
مزایای هایپر اتوماسیون چیست؟
استفاده از هایپر اتوماسیون، مزایای قابل توجهی دارد، از جمله اینکه:
- هزینه اتوماسیون را کاهش و میزان درآمد را افزایش میدهد.
- پذیرش فناوریهایی مانند: هوش مصنوعی و یادگیری ماشین را در فرآیندهای تجاری افزایش میدهد.
- بین فناوری اطلاعات و کسب و کار، هماهنگی ایجاد کرده و آن را بهبود میبخشد.
- به اولویت بندی تلاشها در زمینه اتوماسیون آینده کمک میکند.
- توانایی سنجش تاثیر تلاشهای تحول دیجیتال را بهبود میبخشد.
- فناوریهای دیجیتال را در سراسر فرآیندها و عملیات سازمان یکپارچه میکند.
- ابزارها و قابلیتهای تحلیلی قدرتمند hyper automation ، سازمانها را قادر میسازد تا نرخ بازگشت سرمایه خود را بهبود ببخشند.
خوب است بدانید که برای استفاده از این رشته، جهت بهبود عملیات تجاری راهکارهای زیادی وجود دارد.
مثلا یک کسب و کار در زمینه رسانههای اجتماعی و حفظ مشتری، میتواند از RPA و یادگیری ماشین برای استخراج دادهها و تولید گزارشها از پلتفرمهای اجتماعی استفاده کرده و از احساسات مشتریان به خوبی مطلع شود. این امر فرآیندی برای در دسترس قرار دادن این اطلاعات در اختیار تیم بازاریابی ایجاد میکند.
اگر یک شرکت محصولی را ارائه دهد و معیارهای اتوماسیون فرآیند دیجیتال، تقاضای فراوان مشتریان برای این محصول را نشان دهند، محصول مورد نظر میتواند به سرعت مقیاس شود تا به کسب و کار برای افزایش درآمد کمک کند. اما در صورتی که تجزیه و تحلیلهای پیشرفته نشان دهد که محصول در بین مشتریان طرفداری ندارد، شرکت میتواند با حذف سریع، میزان ضرر را به حداقل برساند.
چالشهای هایپر اتوماسیون چیست؟
هایپر اتوماسیون یک مفهوم جدید است و کسب و کارها در مراحل اولیه اجرای آن هستند. بنابراین طبیعی است که عملیاتی کردن آن با چالشهایی همراه باشد. اما چالشهای هایپر اتوماسیون چیست؟ در ادامه به بررسی برخی از این این چالشها میپردازیم.
- ممکن است برخی سازمانها با رویکرد متمرکز عملکرد مناسبتری داشته باشند، در حالی که برخی دیگر با اجرای رویکرد غیرمتمرکز یا توزیع شده به نتایج مطلوب برسند. بنابراین انتخاب استراتژی CoE میتواند به عنوان یک راهکار مفید مورد استفاده قرار گیرد. مرکز تعالی یا CoE، واحدی در سازمان است که به هدایت بهترین روشها، رهبری فکری و نوآوری در مورد یک موضوع خاص کمک میکند. در مطالب آینده راجع به مفهوم CoE بیشتر صحبت میکنیم.
- هر چند افراد پیشرو در حال گسترش قابلیتهای ابر اتوماسیون هستند، سازمانها نیز برای اطمینان از قابلیت همکاری و یکپارچگی در این ابزارها باید تلاش کنند.
- همه ابتکارات اتوماسیون میتوانند از نظارت و تجزیه و تحلیل عمیق فرآیندهای تجاری که شامل چندین بخش میشود، استفاده کنند. این امر مجموعهای از مسائل امنیتی و حریم خصوصی جدید را اضافه میکند. علاوه بر این، کسب و کارها باید جهت بررسی آسیب پذیریهای امنیتی برنامههای تولید شده، محافظ مناسب را به صورت خودکار ایجاد کنند.
- معیارهای نابالغ ابزارهای ارزیابی هزینه و ارزش بالقوه اتوماسیونها هنوز در مراحل اولیه خود قرار دارند.
- نظرسنجی موسسه تحقیقاتی Forrester نشان میدهد که تنها حدود 40 تا 60 درصد از کدهای اتوماسیون را میتوان با ابزارهای موجود و به طور خودکار تولید کرد. ساخت اتوماسیونهای قدرتمند در مقیاس بزرگ، هنوز هم به تلاشهای دستی و همچنین بودجه زیادی نیاز دارد.
- هر چند اتوماسیون، کارهایی که توسط افراد انجام میشود را حذف میکند. اما لازم است کارمندان را متقاعد کنید که رباتها شغل آنها را نخواهند گرفت و تلاش آنها از بین نخواهد رفت.
- ابزارهای نظارتی مختلفی که در پروژههای ابر اتوماسیون مورد استفاده قرار میگیرند، ممکن است واکنشهای متفاوت کارکنان را به دنبال داشته باشد.
کاربردهای هایپر اتوماسیون چیست؟
هایپر اتوماسیون، کسب و کار شما را با خودکارسازی هرچه بیشتر فرآیندها و وظایف متحول میکند. این سیستم، به جای تکیه به یک فناوری یا ابزار منفرد، بر افزودن هوشمندی و استفاده از یک رویکرد مبتنی بر سیستمهای گستردهتر متمرکز است. همچنین بر اهمیت ایجاد تعادل مناسب میان جایگزینی تلاشهای دستی با اتوماسیون و بهینه سازی فرآیندهای پیچیده برای حذف مراحل تاکید دارد.
در واقع، با hyper automation، فعالیتها با ابزارهای اتوماسیون اداری، یادگیری ماشین و هوش مصنوعی پیشرفته، به صورت بهینه انجام میشوند. در نهایت، خروجیها به صورت خودکار (بدون دخالت انسان) تولید شده و به طور موثر اجرا شوند. رویکرد ابر اتوماسیون، به همراه انسانها محیط کاری را ایجاد میکند که آگاه و چابک است و میتواند از دادهها، اطلاعات و دیدگاههای مختلف برای تصمیمگیری سریع و دقیق استفاده کند.
نقش هایپر اتوماسیون در تحول دیجیتال چیست؟
هایپر اتوماسیون، چارچوبی برای گسترش، ادغام و بهینه سازی مدیریت فرآیند کسب و کار در اختیار سازمانها قرار داده و محدودیتهای آنها را برطرف میکند. این رویکرد، با ساده کردن فرآیندهای تجاری، حذف فعالیتهای تکراری و خودکارسازی کارهای دستی، کسب و کارها را متحول میکند. به این ترتیب، سازمانها میتوانند وظایف خود را با دقت و سرعت بیشتری انجام دهند. بنابراین میتوانیم بگوئیم، ابر اتوماسیون، هزینهها را به میزان قابل توجهی کاهش داده و تجربه مشتریان را نیز بهبود میبخشد.
هایپراتوماسیون بسیاری از صنایع را تحت تاثیر قرار میدهد، چرا که در حال حاضر اکثر سازمانها از تحول دیجیتال برای تغییر نیازهای تجاری خود استفاده میکنند. به عنوان مثال، برخی بیمارستانها برای تعامل با بیماران در مراحل اولیه بیماری (که هنوز نیازی به حمایت پزشک نیست)، استفاده از مفهوم پرستار دیجیتال را آغاز کردهاند. پرستاران دیجیتال از بیماران سوالاتی راجع به وضعیت سلامتی و علائم بیماری میپرسند تا آنها را به درستی به مراکز مراقبت ارجاع دهند.
اما چگونه هایپر اتوماسیون به عنوان یک استراتژی تحول دیجیتال برای سازمانها مطرح شده است؟
هایپر اتوماسیون، منجر به ایجاد دوقلوهای دیجیتال سازمانی (Digital Twin of an Organization) یا DTO میشود. دوقلوی دیجیتال، یک مدل نرم افزاری پویا از هر سازمان است که برای پاسخ به سوالات زیر طراحی شده است:
- چگونه یک سازمان مدل کسب و کار خود را عملیاتی میکند؟
- چگونه به وضعیت فعلی خود متصل میشود؟
- چگونه به تغییرات پاسخ میدهد؟
- چگونه منابع را مستقر کرده و از آنها استفاده میکند؟
درک این سوالات و پاسخ به آنها به شما کمک میکند تا مشاغل پیچیده را اولویت بندی، راهنمایی، برنامه ریزی، نظارت، تجزیه و تحلیل و مقیاس بندی کنید.
- هایپر اتوماسیون، میتواند با تکمیل فعالیتها در کوتاهترین زمان ممکن، مدت به انجام رسیدن آنها را کاهش دهد.
- میتواند به کاهش نیروی کار اضافی برای رسیدگی به وظایفی که به مداخله انسانی نیاز دارند، کمک کند.
- به مدیران ارشد وقت آزاد بیشتری اختصاص میدهد تا بر شکل گیری استراتژیها تمرکز کنند.
- با کاهش هزینهها، درآمد نسبتا زیادی برای سازمان به همراه دارد.
- خطرات را کاهش میدهد و یا آنها را از بین میبرد.
- با بهینه سازی فرآیندها، امکان مقیاس بندی کسب و کار را فراهم میکند.
و در انتها…
همان طور که ملاحظه کردید، با ابزارهای هایپر اتوماسیون، فعالیتهای تکراری و کم ارزش، به صورت بهینه انجام میشوند. این باعث میشود تا خروجیها به صورت خودکار تولید شده و بدون دخالت انسان به صورت موثر اجرا شوند. به طور کلی، هایپر اتوماسیون به همراه انسانها محیط کاری را ایجاد میکند که همیشه آگاه، خلاق، چابک و قادر به استفاده از دادهها و دیدگاههای مختلف برای تصمیمگیری سریع، دقیق و موفق است.