لاراول چیست؟ با محبوبترین php framework آشنا شویم
یکی از بهترین و پرکاربردترین زبانهای برنامه نویسی در حوزه طراحی وب، زبان برنامه نویسی php است. این زبان برنامه نویسی، Framework های متعددی دارد که Laravel یکی از آنها است. اگر بخواهیم به سوال فریم ورک لاراول چیست پاسخ دهیم، باید بگوییم یکی از محبوبترین فریم ورکهای php به شمار میرود. این مطلب را به معرفی و بررسی فریم ورک Laravel اختصاص دادهایم.
فریم ورک چیست؟
فریم ورک، مجموعهای از قوانین کدنویسی، استانداردها، کتابخانهها و الگوهای طراحی است که در قالب یک چارچوب نرم افزاری در اختیار برنامه نویسان و توسعه دهندگان قرار میگیرد. وجود این چارچوب باعث میشود برنامه نویسان در یک مسیر مشخص و به طور منظم کدنویسی کنند.
فریم ورک لاراول چیست؟
قبل از پاسخ به سوال برنامه لاراول چیست، لازم است بدانید که در میان زبانهای برنامه نویسی، php به دلیل قدرت و انعطاف پذیری بالا، بسیار پرکاربرد است، تا آنجا که بیش از 80% وب سایتهای جهان برای توسعه از این زبان برنامه نویسی استفاده میکنند. در کنار زبان برنامه نویسی php ، کم کم مفهوم جدیدی به نام Framework نیز به وجود آمد. فریم ورکها با ایجاد یک چارچوب کاربردی و منعطف، باعث میشوند انجام کارها برای برنامه نویسان سادهتر شود. در واقع، برنامه نویسان و توسعه دهندگان از Framework ها به عنوان بستری استاندارد برای طراحی و توسعه اپلیکیشنهای خود استفاده میکنند.
لاراول، یکی از فریم ورک های php ، با زبانی ساده و قابل فهم است که از زمان انتشار اولیه (سال 2011) تاکنون رشد زیادی داشته است. سیستم لاراول با تمرکز بر روی کاربر نهایی، سادگی، وضوح و سهولت انجام کار را در اولویت قرار میدهد.
این چارچوب متن باز php، توسط Taylor Otwell برای توسعه نرم افزارهای وب بر پایه معماری MVC (model–view–controller) و پکیجهای آماده طراحی شده و الگوی ساختاری آن بر مبنای فریم ورک Symfony است.
تاریخچه فریم ورک لاراول چیست؟
حالا که دانستیم لاراول چیست، خوب است کمی هم راجع به تاریخچه آن صحبت کنیم.
در پاسخ به سوال تاریخچه لاراول چیست، باید بگوییم که در سال 2011، گروه php شاهد رقابتهای گسترده برای ساخت انواع Framework بود. در نهایت، در این فضای رقابتی فریم ورک لاراول طراحی و مطرح شد.
اولین نسخه آزمایشی لاراول در سال 2011 منتشر شد و در دسترس عموم مردم قرار گرفت.
- نسخه 1
اولین نسخه آن نیز در همان سال عرضه شد. نسخه 1 شامل مکانیسمهای Model، View، Session و Navigation بود. اما عدم وجود Controller باعث شده بود این چارچوب قادر نباشد از معماری MVC به شکل واقعی پشتیبانی کند.
- نسخه 2
چند ماه بعد از انتشار نسخه اول، نسخه دوم لاول نیز، با معرفی امکانات جدید و گسترش عملکرد، به بازار آمد. در این نسخه امکانات Controller نیز قرار داده شده بود. به این ترتیب، لاراول قادر بود به صورت کامل از معماری MVC پشتیبانی کند. دومین ویژگی نسخه جدید، اضافه شدن موتور رندر قالب blade بود که با هدف افزایش سرعت توسعه قالبها و کاهش میزان کدنویسی ارائه شد.
- نسخه 3
نسخه سوم در سال 2012 منتشر شد. استفاده از خط فرمان CLI که با نام artisan شناخته میشود، از ویژگیهای مهم نسخه جدید بود. علاوه بر این، پشتیبانی داخلی از مدیریت سیستم پایگاه داده و ابزارهای کنترلی آن (migration)، پشتیبانی از سیستم Packaging و اضافه شدن مستندات کارآمد و مفید در قالب سایت laravel.com، از دیگر ویژگیهایی این نسخه از لاراول بود. به دلیل وجود این ویژگیها، نسخه سوم این فریم ورک، در بین کاربران محبوبیت زیادی به دست آورد.
- نسخه 4
نسخه چهارم این Framework بر پایه کدهای Illuminate در سال 2013 منتشر شد. این نسخه علاوه بر بازنویسی کامل، از سیستم Composer نیز پشتیبانی میکرد. به دلیل این ویژگی، امکان استفاده از بستهها و کتابخانههای متعدد که به وسیله سایر برنامه نویسان php توسعه داده شده بود، برای کاربران فراهم شد. علاوه بر این، ویژگیهایی مانند ارسال ایمیل و Soft Deletion (حذف نرم) از دیگر امکانات نسخه چهارم بود.
- نسخه 5
نسخه پنجم این Framework با امکان پشتیبانی از ویژگیهای متعدد مانند: سیستم برنامه ریزی اجرای وظایف با استفاده از بسته Scheduler، بهینه سازی assets، ساده کردن عملیات احراز هویت و ارائه ساختار درختی برای توسعه اپلیکیشنها، در سال 2015 منتشر شد.
خوب است بدانید که این نسخه از Laravel به صورت مداوم بهروزرسانی میشد و در همین به روزرسانیها ویژگیها و امکانات متعددی به این فریم ورک اضافه شد.
- نسخه 6
در نسخه ششم، ضمن اضافه شدن ویژگیهای جدید، بسیاری از ضعف و نقصهای نسخه پنجم نیز بر طرف شده بود. ویژگیهایی مانند تغییر کد طرح کلی، معرفی نسخه معنایی، بهبود میان افزارهای شغلی، بهبود سیستم پرس و جوهای فرعی، سازگاری با Laravel Vapor، از جمله ویژگیهای نسخه ششم است که در سال 2019 منتشر شد.
- نسخه 7
این نسخه نسبت به نسخههای قبلی بهبود قابل ملاحظهای پیدا کرده و در سال 2020 روانه بازار شد. ویژگیهای نسخه جدید عبارت است از اضافه شدن: Laravel Sanctum، Custom Eloquent Casts، Blade Component Tags، Fluent String Operations و Route Binding Model
- نسخه 8
آخرین نسخه این Framework نیز در همان سال 2020 با ویژگیهای جدید دیگری مانند: Laravel Jetstream، Tailwind CSS، Migration squashing، Factory classes، منتشر شد.
دلیل ایجاد فریم ورک لاراول چیست؟
همان طور که گفتیم این چارچوب متن باز php به وسیله Taylor Otwell طراحی، ایجاد و توسعه داده شد. هدف او از انجام این کار، ایجاد یک جایگزین مناسب برای فریم ورک CodeIgnitor بود. چرا که امکانات CodeIgnitor چندان کامل نبود و از سیستم احراز هویت نیز پشتیبانی نمیکرد. Taylor با طراحی و توسعه Laravel، ضمن حل این مشکلات، سعی کرد سیستمی را معرفی کند که دارای ساختاری ساده، فرامین کوتاه و کدهای شفاف باشد.
قابلیتهای فریم ورک لاراول چیست؟
لاراول، مزایای زیادی دارد که با هر به روزرسانی شمار آنها افزایش پیدا میکند. در این Framework ، با کمترین میزان کدنویسی و وارد کردن دستورات کوتاه، میتوانید اقدامات مهم و موثری انجام دهید. به عنوان مثال، سیستم پیاده سازی فرمهای عضویت در Laravel را در نظر بگیرید. این بخش، تنها با وارد کردن یک فرمان، پیاده سازی میشود. همچنین اگر میخواهید لاراول، پاسخگوی نیازهای مختلف شما باشد، از Composer استفاده کنید.
اما مزایای زبان لاراول چیست؟ در ادامه مزایای این چارچوب را بررسی خواهیم کرد.
- اولین و مهمترین مزیت استفاده از Framework لاراول، پیروی از الگوی معماری MVC است. این فریم ورک دارای Syntax مناسبی است که آن را در گروه فریم ورکهای شی گرا قرار میدهد.
- لاراول برای پشتیبانی از احراز هویت و اعطای مجوز، از نوعی پیکربندی پیش فرض استفاده میکند. با استفاده از ابزار Artisan در این Framework ، به راحتی میتوانید امنیت اپلیکیشن خود را بالا ببرید.
- استفاده از پکیجها یک روش عالی برای افزایش سرعت توسعه است. سیستم پکیج Laravel، با کتابخانهها و نرم افزارها در ارتباط است و برای اپلیکیشن این قابلیت را فراهم میکند تا پروسهها را به صورت خودکار انجام دهد. این Framework از composer به عنوان نوعی واسطه مدیریتی استفاده میکند. این واسطه تمامی اطلاعات مورد نیاز برای پکیج را مدیریت میکند. پکیجهای Laravel Debug و Laravel IDE Helper از بهترین پکیجهای لاراول به شمار میروند.
- یکی دیگر از مزایای لاراول که گسترش استفاده و محبوبیت آن را به دنبال دارد، کمک به افزایش سرعت توسعه پروژهها است.
- لاراول دارای یک محیط فرمان اختصاصی با نام Artisan است. کاربردهای این محیط عبارت است از: انتشار پکیجها، مدیریت انتقال دیتابیسها و ایجاد کدهای boilerplate برای کنترلرهای جدید.
- لاراول، ضمن ذخیره سازی در سیستم لوکال، از سیستمهای ذخیره سازی ابری مانند Amazon S3 و Rack Space نیز پشتیبانی میکند. برای ذخیره سازی فایلها میتوانید از تمامی این سیستمها به صورت توزیع شده در یک اپلیکیشن استفاده کنید.
- یک موتور قالب به نام Blade ، به صورت پیش فرض در سیستم لاراول تعریف شده است. Blade یک یا چند قالب را با یک مدل داده ترکیب میکند تا نتایج مورد نظر را به دست آورد.
- در لاراول از سیستم ORM استفاده میشود. ORM یک لایه مترجم بین زبان برنامهنویسی و پایگاه داده رابطهای است که این دو را به هم تبدیل میکند. این ویژگی به شما اجازه میدهد تا به راحتی با دیتابیس ارتباط برقرار کنید.
- حتما به خاطر دارید که خط فرمان Artisan را در نسخه پنجم Laravel معرفی کردیم. این قابلیت به برنامه نویسان امکان میدهد تا بتوانند زمان بندیهای مختلفی برای اجرای وظایف مورد نظر خود تعریف کنند.
- لاراول دارای نوعی سیستم اطلاع رسانی است که برای نمایش اطلاعات به صورت زنده در اپلیکیشنهای تحت وب، مورد استفاده قرار میگیرد. این سیستم به شما امکان میدهد تا اطلاعات را بین سرور و سرویس گیرنده به اشتراک بگذارید و بتوانید از اپلیکیشن، خروجی زنده تهیه کنید.
- فریم ورک Laravel دارای یک سیستم اعتبارسنجی (Validation) قدرتمند است که با مشخص کردن هر فیلد از فرم، نوع و کارکرد اعتبار سنجی مورد نظر به همراه قوانین مربوط به آن تبیین میشود. بعد از آن، سایر اعتبارسنجیها به صورت خودکار انجام خواهند شد.
- این چارچوب نسبت به سایر فریم ورکها، حجم کدنویسی بسیار کمتری دارد، چرا که، قابلیت ذخیره سازی هر کدام از Query های مورد نیاز کدنویسی در مدلهای جداگانه، امکان استفاده مجدد از آنها را در هر زمان به سادگی فراهم میکند.
- لاراول از جمله فریم ورکهایی است که ضمن داشتن کارایی بسیار بالا، مرحل نصب سادهای دارد. در واقع، برای نصب آن نیازی به دانش تخصصی و پیچیده نخواهید داشت.
- یکی دیگر از مزایای این فریم ورک، استفاده از سیستمهای امنیتی پیشرفته و مدرن جهت جلوگیری از حملات نفوذ و درخواستهای تقلبی است. لاراول به دلیل استفاده از CSRF Token، از تمامی حملات XSS و CSRF جلوگیری کرده و در نتیجه باعث بهبود عملکرد امنیتی و آسانتر شدن فرآیند کدنویسی میشود.
چرا لاراول به عنوان بهترین فریم ورک php شناخته شده است؟
شاید نتوان به طور صد درصد یک Framework را برتر و قویتر از سایر Framework ها دانست. اما بدون شک چارچوب لاراول، از محبوبترین و پرکاربردترین فریم ورکهای php به شمار میرود. چرا که هر روز تعداد بیشتری از برنامه نویسان به استفاده از آن علاقهمند میشوند. ویژگیهای مفید و کارآمد لاراول و برتریهای آن نسبت به سایر چارچوبهای برنامه نویسی، آن را به یک گزینه بسیار خوب برای برنامه نویسان تبدیل کرده است.